AT5: Zita Pels wil lijsttrekker GroenLinks worden

Wethouder Zita Pels wil de lijsttrekker van GroenLinks worden voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Ze laat weten ‘strijdbaar’ te zijn. 

Pels vindt dat er sprake is van een ‘gure tijd’, ‘en dat heeft invloed op onze stad’. “Maar ik geloof dat onze menselijkheid kan winnen door ons te verzetten en onze mensen, onze waarden en onze stad te beschermen. Amsterdam kan een baken van hoop zijn. Maar daar moeten we wel voor vechten. En precies dat ben ik van plan om te doen als lijsttrekker.”

Stadsverwarming

De 39-jarige Pels is wethouder Duurzaamheid, Volkshuisvesting, Dierenwelzijn en Voedsel. Ze hield zich de afgelopen jaren onder meer bezig met de stadsverwarming en de komst van nieuwe windmolens. In 2024 liep ze een longinfectie op, waarna ze maanden met ziekteverlof was en tijdelijk werd vervangen door Dirk de Jager.

Het is nog niet zeker dat Pels het wordt. Andere GroenLinksers kunnen zich tot 20 mei nog aanmelden en dan vindt er in juni een referendum over de keuze voor de nieuwe lijsttrekker plaats.

Andere wethouders

Pels is niet de enige wethouder die lijsttrekker wil worden. Ook Sofyan Mbarki (PvdA) en Melanie van der Horst (D66) hebben zich aangemeld als kandidaat-lijsttrekker.

Na de verkiezingen zal GroenLinks overigens samen verdergaan met de PvdA als één fractie, maar er kan dus wel op de twee verschillende partijen gestemd worden. De gemeenteraadsverkiezingen vinden op woensdag 18 maart 2026 plaats.

City clean-up: Halo allemaal! de volgende cleanup is zondag 15 juni - doe je mee?

Iedere keer weer een klein feestje, nieuwe mensen ontmoeten, iets voor de stad doen en je boodschap overbrengen op buurtbewoners: wij van de particuliere toeristische verhuur zijn aardige mensen, we hebben aardige gasten en we ontvangen ze in het huis waar we zelf in wonen.

Lees verder

Gemeente: we willen per 1 januari 2026 een aantal woonregels aanpassen.

Wat vind jij van de plannen. Je kunt tot en met 4 juli 2025 reageren. Het gaat o.a. over: hoe woningen gebruikt mogen worden (een woning is om in te wonen, niet voor toeristen); wie in een sociale huurwoning mag wonen; verhuizen naar een woning die beter past.

Lees verder